کالای خطرناک

1کلیاتی از کالای خطرناک
کالا‌های خطرناک کالا و موادی هستند که‌ هنگام حمل هوایی می‌توانند خطرات عمده‌ای را برای سلامتی افراد، اموال و ایمنی پرواز بوجود آورند و بر طبق مقررات طبقه‌بندی شده‌اند. کالا‌های خطرناک را می‌توان به شکلی کاملا ایمن با هواپیما حمل نموده به شرطی که اصول معینی در این ارتباط رعایت شوند. این اصول عبارتند از:

طبقه‌بندی کالای خطرناک: کالا‌های خطرناک بر اساس معیار‌های تدوین شده توسط کمیته کارشناسان سازمان ملل متحد طبقه‌بندی شده‌اند. این طبقه‌بندی قابلیت پذیرش و همچنین شرایط حمل کالا‌ها و مواد را تعیین می‌نماید. تعیین کالای خطرناک بودن یک کالا یا ماده و تعیین شماره‌ی کلاس یا بخش صحیح کالا‌های خطرناک ازمسئولیت‌های فرستنده‌ی بار می‌باشد.

ممنوعیت حمل کالای خطرناک: بعضی از کالا‌های خطرناک به قدری خطرناک هستند که حمل آن‌ها با هواپیما میسر نمی‌باشد. برخی را فقط می‌توان با هواپیمای باری و بعضی دیگر را می‌توان هم با هواپیمای باری و هم با هواپیمای مسافری حمل نمود. در هر صورت مقررات حمل کالا‌های خطرناک یاتا محدودیت‌هایی را برای کالا‌های خطرناکی که حمل آن‌ها با هواپیما مجاز شناخته شده است وضع می‌نماید. علاوه بر این، هم دولت‌ها و هم شرکت‌های هواپیمایی ممکن است محدودیت‌های بیشتری وضع نمایند که اصطلاحا VARIATIONS خوانده می‌شوند.

بسته‌بندی اصولی کالای خطرناک: بسته‌بندی صحیح از اهمیت زیادی در حمل هوایی کالا‌هاای خطرناک برخوردار است. مقررات حمل و نقل کالا‌های خطرناک یاتا دستورالعمل‌های بسته‌بندی لازم برای تمامی‌ کالا‌های خطرناک قابل پذیرش و حمل با هواپیما را با دامنه‌ی وسیعی از انتخاب‌ها برای ظروف درونی و بیرونی و بسته‌بندی‌های انفرادی (Single Packaging) ارائه نموده است. به هرحال، حمل و نقل هوایی خصوصیات منحصر به فردی دارد (لرزش، تغییرات فشار و دما) که در حمل زمینی مشهود نبوده و می‌توانند روی بسته‌بندی کالا هنگام حمل هوایی اثر بگذارند، به‌همین دلیل هنگام حمل این‌گونه کالا‌ها با هواپیما احتیاط‌های بیشتری می‌شود تا خطری که متوجه ‌هواپیما و خدمه و سرنشینان آن است برطرف شده و یا به حداقل کاهش یابد.

مبانی قانون: کتاب Technical Instructions for the Safe Transportation of dangerous Goods ایکائو شرایط لازم برای حمل ایمن کالا‌های خطرناک با هواپیما به‌گونه‌ای که‌ هواپیما و سرنشینان آن در معرض خطر اضافی قرار نگیرند را فراهم می‌نماید. به هرحال، شرکت‌های هواپیمایی کتاب IATA Dangerous Goods Regulations را به عنوان ریفرنس روزمره‌ی خود مورد استفاده قرار می‌دهند. این کتاب با Technical Instruction ایکائو انطباق کامل داشته و حتی مقررات آن را در برخی موارد با در نظر گرفتن قوانین صنعت و نیاز‌های عملیاتی سخت‌گیرانه‌تر نیز می‌باشد.

مسئولیت فرستنده: دانستن مسئولیت‌های فرستنده کالا از اهمیت زیادی برخوردار است. فرستنده مشخصا باید: • اقدامات لازم برای آموزش دیدن کارکنان خود به‌گونه‌ای که آنان را قادر سازد وظایف خود را در ارتباط با کالا‌های خطرناک به‌درستی انجام دهند صورت دهد. • کالا‌های خطرناک ممنوعه را به‌درستی شناسایی نماید. • اطمینان حاصل نماید که بسته‌بندی کالا‌های خطرناک دارای تمامی‌ شرایط لازم برای حمل هوایی باشند. فرستنده، فورواردر بار و کارمند بار هواپیمایی همچنین بایستی شرایطی را فراهم کنند که اسناد و بسته‌بندی تمام محمولات از نقطه نظر وجود خطرات پنهان و سایر مسئولیت‌های تصریح شده چک شوند.

مسئولیت‌های شرکت هواپیمایی: هنگام پذیرش بار برای حمل با هواپیما این مسئولیت کارکنان پذیرش بار شرکت هواپیمایی است که تا حد امکان اطمینان حاصل نمایند که محموله‌ای حاوی کالا‌های خطرناک نیست مگر اینکه فرستنده آن‌را براساس مقررات حمل کالا‌های خطرناک آماده و ارائه نموده باشد. برای پذیرش کالا‌های خطرناک اظهار شده حتما باید از یک چک لیست استفاده شود.
2کالاهای خطرناک قابل پذیرش برای حمل با هواپیما
تعداد زیادی از کالا‌های خطرناک را در صورت مقررات پیش‌بینی‌شده در مورد آن‌ها می‌توان به‌صورت بار CARGO با هواپیما حمل کرد. بسته‌‌های این گونه مواد یا کالا‌ها در جامه‌دان خدمه‌ی پرواز یا مسافران و یا به‌صورت همراه قابل قبول نمی‌باشند.
3کالاهای خطرناک ممنوعه
این گروه شامل کلیه‌ی کالا‌هایی می‌شود که حمل هوایی آن‌ها ممنوع می‌باشد مانند اغلب مواد منفجره (مهمات). دربخش‌های بعدی، لیستی از کلیه‌ی کالا‌هایی که تحت هیچ شرایطی نباید با هواپیما حمل شوند ارائه شده است. همواره مراقبت‌های ویژه‌ای به عمل می‌ آید تا چنین کالا‌هایی برای حمل با هواپیما پذیرفته نشوند.
4کالاهای خطرناک پنهان چیست؟
تمام کالا‌های خطرناک به سادگی قابل تشخیص و شناسایی نیستند. بنابراین باید همواره مراقب و هوشیار بود. دقت‌های زیادی باید به عمل آید تا هیچ کالای خطرناکی بجز آنچه مجاز شناخته شده به وسیله‌ی هواپیما حمل نشود. در مورد موارد مشکوک به دارا بودن مواد یا کالا‌های خطرناک حتما با پرسنل این شرکت مشورت نمایید. مثال‌های فراوانی از اقلامی‌ که ممکن است حاوی یا نشان‌دهنده‌ی حضور کالا‌های خطرناک باشند وجود دارد. مانند: قوطی‌های اسپری، لوازم یدکی و قطعات هواپیما، قطعات خودرو، وسایل گردشگری و سیاحتی، مواد شیمیایی، مایعات سرمازا، تجهیزات معدن، باتری‌های خشک، تجهیزات غواصی، وسایل برقی، تجهیزات رسانه‌ای و فیلمبرداری، غذای منجمد، لوازم آتش‌بازی، پاک‌کننده‌‌های خانگی، وسایل آزمایشگاهی، مایع فندک، لوازم طبی، انواع دارو، انواع رنگ، وسایل عکاسی و...
5کالاهای خطرناک مستثنی‌شده
موارد خاصی از کالا‌های خطرناک در صورتی که به‌ یکی از اشکال زیر باشند و به شرط رعایت محدودیت‌های در نظر گرفته شده برای آن‌ها، از رعایت مقررات ویژه‌ی کالای خطرناک مستثنی شده‌اند:
• هنگامی‌ که توسط خدمه‌ی پرواز یا مسافران حمل می‌شوند.
• هنگامی ‌که با پست هوایی حمل می‌شوند.
• هنگامی‌ که بعنوان اموال شرکت هواپیمایی حمل می‌شوند.
• کالا‌های خطرناک در مقادیر مستثنی‌شده.
در صورت نیاز به مشاوره با پرسنل متخصص ما تماس حاصل نمایید.
6کالاهای خطرناکی که به وسیله‌ی خدمه یا مسافران حمل می‌شوند
لیستی از انواع کالا‌های خطرناکی که ممکن است خدمه‌ یا مسافران در جامه‌دان، ساک دستی و یا همراه خود حمل کنند به همراه شرایط حمل هر یک ذکر شده است. انواع کالا‌های خطرناک قابل حمل به‌وسیله مسافران یا خدمه جدول 2.3.A



7کالاهای خطرناک در پست هوایی
حمل کالا‌های خطرناک بجز موارد زیر با پست هوایی ممنوع است. موارد زیر به شرط رعایت مقررات شرکت پست و قوانین کتاب DGR با پست هوایی قابل حمل خواهند بود:
 مواد مسری که صرفا در گروه B قرار بگیرند (UN3373) زمانی که طبق دستورالعمل بسته‌بندی شماره‌ی 650 بسته‌بندی شده باشند و یخ خشک هنگامی‌ که به عنوان خنک‌کننده برای مواد مسری استفاده می‌شود.
 مواد رادیواکتیو هنگامی ‌که (ACTIVITY) از یک دهم محدودیت‌های تعیین شده برای بسته مستثنی‌شده تجاوز نکند.
 نمونه‌‌های آزمایشگاهی بیماران، طبق مقررات کتاب و به شرطی که به‌طور صحیح طبقه‌بندی، بسته‌بندی و علامت‌گذاری شده باشند.
8کالاهای خطرناک به‌صورت اموال شرکت هواپیمایی
کالا‌های خطرناکی که حمل آن‌ها به‌صورت اموال شرکت هواپیمایی در هواپیما مجاز می‌باشد:
 انواع اسپری (AEROSOLDS)، عطریات و ادوکلن‌ها، کبریت‌های بی خطر و فندک‌های با گاز مایع به استثنا فندک‌های گازی یکبار مصرف و فندک‌هایی که با کاهش فشار امکان نشت دارند که توسط شرکت‌های هواپیمایی برای مصرف یا فروش در طول پرواز به داخل هواپیمایی مسافری برده می‌شوند.
 یخ خشک که برای خنک نگه داشتن غذا و آشامیدنی پرواز در هواپیما حمل می‌شود.
 کالا‌ها و موادی که جزء کالا‌های خطرناک محسوب می‌شوند اما بر حسب نیازمندی‌های صلاحیت پرواز مربوطه و مقررات عملیاتی الزاما باید در داخل هواپیما وجود داشته باشند و یا مواردی که توسط دولت شرکت هواپیمایی بنا به احتیاجات خاصی مجاز شناخته می‌شوند. در هر حال کالا‌ها یا موادی که به عنوان جانشین برای موارد فوق‌الذکر حمل می‌شوند مشمول مقررات ویژه‌ی حمل کالا‌های خطرناک هستند، مگر اینکه دولت شرکت هواپیمایی چیزی غیر از این را مجاز کرده باشد.
9کالاهای خطرناک در مقادیر اندک
پیش‌بینی‌های خاصی برای حمل مقادیر اندک کالا‌های خطرناک به عنوان بار به عمل آمده است که آن‌ها را از رعایت قوانین و مقررات معمول کالا‌های خطرناک مثل تهیه اسناد و مدارک لازم، برچسب‌های خطر و جداسازی هنگام بارگیری مستثنی می‌نماید. هر حادثه‌ای درمورد کالا‌های خطرناک در مقادیر اندک مثل نشت یا ریزش محتویات را باید توسط پرسنل بار هواپیمایی و یا خدمات زمینی فرودگاه سریعا گزارش نمود، لذا به ‌این قبیل بسته‌‌ها برچسب خاصی با حاشیه‌ی قرمز مورب برای شناسایی ساده‌تر الصاق می‌شود.


مواد رادیواکتیو در مقادیراندک: بسته‌‌های حاوی مواد رادیواکتیو در مقادیر مستثنی شده حاوی مقادیر بسیار اندک از این مواد هستند به‌گونه‌ای که خطر بالقوه آن‌ها در هنگام حمل هوایی چندان قابل توجه نمی‌باشد. شرایطی برای تست این قبیل بسته‌‌ها وجود ندارد لذا باید در نظر داشت که‌ این‌گونه بسته‌‌ها در صورت بروز هرگونه حادثه‌ای محتویات خود را آزاد می‌نمایند. سطح پرتوافکنی از هر نقطه‌ای از سطح این بسته‌‌ها نمی‌تواند بیش از 5M Sv/h باشد تا خطر قابل توجهی افراد را تهدید ننماید و فیلم‌های خام نیز در صورتی که در کنار این مواد قرار گیرند آسیبی نبینند. بسته‌‌های حاوی مواد رادیواکتیو در مقادیر مستثنی شده در گروه‌بندی مواد رادیواکتیو قرار نمی‌گیرند و نیازی هم به رعایت قوانین و مقررات مربوط به بسته‌بندی، علامت‌گذاری، برچسب‌گذاری و سایر مسئولیت‌های فرستنده، شرکت هواپیمایی، فهرست بسته‌‌ها و تست ندارند؛ مگر شرایط مربوط به ثبت مقدار ناخالص، تکمیل اسناد و مدارک، بازرسی و شرایط برطرف کردن آلودگی و گزارش حوادث مربوط به کالا‌های خطرناک.
10طبقه‌بندی کالاهای خطرناک
کالا‌های خطرناک به 9 کلاس تقسیم می‌شوند. فرستنده‌ی کالا مسئول شناسایی و طبقه‌بندی صحیح آن می‌باشد. در برخی از کلاس‌ها کالا‌های خطرناک دارای بخش‌های فرعی نیز هستند (کلاس‌های 1،2،4،5،6)، در این صورت هر بخش را به وسیله‌ی قراردادن یک نقطه بعد از شماره‌ی کلاس مربوطه نمایش می‌دهند. هر بخش یا کلاس خطر دارای معیار‌هایی است که بر اساس آن می‌توان تعیین نمود که آیا یک ماده به آن کلاس یا بخش تعلق دارد یا خیر. ترتیب شماره‌گذاری کلاس‌ها و بخش صرفا برای سهولت و راحتی بوده و بیانگر شدت یا ضعف خطر آن‌ها نمی‌باشد، یعنی اینکه کلاس 1 الزاما خطرناک‌تر از کلاس 2 نیست و به‌طور مشابه 5.1 لزوما خطرناک‌تر از بخش 5.2 نیست.

کلاس 1: مواد منفجره EXPLOSIVES
مواد منفجره: یک ماده به‌صورت مایع یا جامد (ترکیبی از مواد) که قادر است با فعل و انفعالات شیمیایی درونی خود، گاز با آنچنان سرعت، دما و فشاری تولید نماید که به محیط اطراف خود خسارت وارد نماید، شامل مواد آتش‌بازی * حتی زمانی که از خود گازی آزاد نکنند. یک ماده که خود جزء مواد منفجره نمی‌باشد اما بتواند فضا و شرایط یک انفجار را از طریق گاز، بخار یا گرد شکل دهد شامل این تعریف نمی‌شود.مواد منفجره جهت نگهداری یا حمل بر حسب ماهیت و طبیعت خطری دارند که به ‌یکی از 13 گروه‌‌های همخوان تعیین و به 6 بخش تقسیم می‌شوند. گروه ‌همخوان یک ماده‌ی منفجره به‌صورت یک حرف پس از شماره‌ی بخش آن مشخص می‌شود. به دلیل خطرات آشکاری که‌ این مواد دارند، اغلب مواد منفجره مانند مواد منفجره‌ای که در بخش‌های (1.1)، (1.2)، (1.3)، (1.4F)،(1.5) ، (1.6) قرار دارند برای حمل هوایی پذیرفته نمی‌شوند. به‌طور کلی تنها مواد منفجره بخش (1.4S) برای حمل هواپیمایی مسافری مجاز می‌باشند. مواد منفجره بخش‌های G)، (4B)، (1.4C) ، (1.4D) ، (1.4E) 1.4) فقط با هواپیمای باری قابل حمل می‌باشند. مثال‌ها: مهمات، انواع بمب، انواع نارنجک، انواع فشنگ، دینامیت، باروت، انواع مین و وسایل آتش‌بازی. برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد استثنائات، با پرسنل شرکت آریان آسمان تماس حاصل نمایید.

کلاس 2: گاز‌ها (Gasses)
گاز ماده‌ای است که:
 در دمای 50 درجه سانتیگراد دارای فشار بخار بیش از 300 کیلو پاسکال (43.5 پوند بر اینچ مربع) باشد یا
 در دمای 2 درجه سانتیگراد در فشار استاندارد 101.3 کیلو پاسکال (14.7 پوند بر اینچ مربع) کاملا به حالت گاز باشد. حمل یک گاز بر اساس وضعیت فیزیکی آن (که به‌ یکی از اشکال زیر) تعیین می‌شود:
 گاز فشرده‌شده (COMPRESSED GAS): یک گاز (غیر از در محلول) که‌ هنگامی ‌که آن‌را برای حمل به‌صورت تحت فشار در ظرف قرار می‌دهند در دمای 20 درجه سانتیگراد کاملا به‌صورت گاز باشد.
 گاز مایع (LIQUIFIED GAS): گازی که‌ هنگام قراردادن در ظرف در دمای 20 درجه سانتیگراد تا حدودی PARTALLY مایع باشد.
 گاز مایع سرمازا (REFRIGERATED LIQUEFID GAS): گازی که ‌هنگام قراردادن در ظرف برای حمل به‌دلیل دمای پایینی که دارد تا حدودی مایع باشد.
 گاز در محلول (GAS IN SOLUTION): گاز فشرده شده که ‌هنگام قراردادن در ظرف برای حمل در یک حلال حل می‌شود. این کلاس شامل گاز‌های فشرده‌شده، گاز‌های مایع، گاز‌های در محلول، گاز‌های مایع سرمازا، مخلوط‌هایی از یک یا چند با بخار یا بخارات مواد سایر کلاس‌ها، کالا‌های شارژ شده با گاز، TELLURIUM HEXAFLUORIDE و اسپری‌ها AEROSOLS می‌شود. مواد کلاس 2 بر اساس خطر اولیه‌ی گاز در طول حمل به 3 بخش تقسیم می‌شوند:
 بخش 2.1: گاز‌های فشرده‌ی قابل اشتعال (Flammable Gas- RFG) شامل هرگونه گاز فشرده که وقتی با هوا به نسبت معینی (13% و یا کمتر از نظر حجم) مخلوط شوند، تشکیل یک مخلوط قابل اشتعال را می‌دهند. مانند بوتان، هیدروژن، پروپین، که ‌همگی این‌ها فقط با هواپیمای باری قابل حمل هستند.
 بخش 2.2: گاز‌های فشرده‌ی غیرسمی‌ غیرقابل اشتعال (Non Flammable Gas- RNG) هرنوع گاز غیرسمی‌ غیرقابل اشتعال مانند کپسول‌های اطفای حریق، دی‌اکسید کربن، هوای فشرده، نئون، هلیوم، اکسیژن یا نیتروژن.
 بخش 2.3: گاز‌های سمی‌ (Toxic Gas- RPG) حمل هوایی گاز‌های سمی‌ مانند گاز خردل، معمولا با یک استثناء غیرمجاز می‌باشد. برای اطلاعات بیشتر با پرسنل شرکت آریان آسمان تماس حاصل نمایید.

کلاس 3: مایعات قابل اشتعال FLAMMABLE LIQUID - RFL
مایعات قابل اشتعال به مایعاتی اطلاق می‌شود که نقطه اشتعال آن‌ها پایین‌تر از 60.5 درجه سانتیگراد (141 درجه فارن‌هایت) باشد. مایعات قابل اشتعال از خود بخاراتی متصاعد می‌نمایند که در صورت قرار گرفتن در کنار منبع حرارت یا جرقه قابل اشتعال خواهند بود. مانند استون، اتر، الکل، بنزین، نفت، مایعات ضد یخ، رنگ، ترکیبات ضد انجماد، دارو، عطریات و ادوکلن، انواع پولیش، ترکیبات پاک‌کننده، جوهر.

کلاس 4: جامدات قابل اشتغال FLAMMABLE SOLID
کلاس 4 به 3 بخش به‌صورت زیر تقسیم می‌شود:
 بخش 4.1: جامدات قابل اشتعال (FLAMMABLE SOLID –RFS) مواد جامدی که در کلاس مواد منفجره قرار ندارند و قابلیت اشتعال داشته و یا از طریق اصطکاک ایجاد اشتعال نمایند.
 بخش 4.2: موادی که بخودی خود آتش‌زا هستند (SPONTANEOUSLY COMBUSTIBLE – RSC) موادی که در هنگام حمل و نقل و یا در تماس با هوا به خودی خود دمای آن‌ها افزایش یافته و آماده اشتعال می‌شوند.
 بخش 4.3: موادی که در تماس با آب خطرناک می‌شوند (FLAMMABLE WHEN WET – RFW) موادی که در تماس با آب، گاز‌های قابل اشتعال متصاعد می‌ کنند و یا در صورت داشتن فعل و انفعال با آب به خودی خود قابل اشتعال در آمده و یا گاز‌های قابل اشتعال به مقادیر زیاد و خطرناک تولید می‌نمایند.

کلاس 5: مواد اکسیدکننده و پروکساید آلی OXIDISER &ORGANIC PEROXIDE
کلاس 5 به 2 بخش به‌صورت زیر تقسیم می‌شود:  بخش 5.1: اکسیدکننده‌‌ها (OXIDIZER – ROX)
اکسیدکننده‌‌ها موادی هستند که خودشان الزما قابل اشتعال نمی‌باشند اما به‌طور کلی ممکن است با ایجاد اکسیژن موجب اشتعال سایر مواد شوند.
 بخش5.2: پروکساید آلی (ORGANIC PEROXIDEB- ROP) مواد آلی (مایع و جامد) که به‌سرعت قابل احتراق بوده و از طربق اصطکاک، جذب رطوب و یا واکنش‌های شیمیایی ایجاد احتراق می‌نمایند.

کلاس 6: مواد سمی‌ و مسری INFECTIOUS AND TOXIC SUBSTANCES
کلاس 6 به 2 بخش به‌صورت زیر تقسیم می‌شود:
 بخش 6.1: مواد سمی‌ (-SUBSTANCE-RPB(TOXIC)) مواد سمی‌. کلیه‌ی موادی که می‌توانند در صورت بلعیده شدن، استنشاق و یا تماس با پوست بدن موجب مرگ، جراحت و یا صدمه زدن به سلامتی شوند. به‌وسیله معیار‌های LD50، LC50 می‌توان تعیین کرد که‌ یک ماده RPE،RHF و یا غیرسمی‌ می‌باشد.
 بخش 6.2: مواد مسری (INFECTIOUS SUBSTANCE - RIS) مواد حاوی میکروارگانیزم‌های زنده ‌یا ترکیبات سمی‌ آن‌ها که می‌توانند موجب بیماری انسان یا حیوان زنده شوند.

کلاس 7: مواد رادیواکتیو RADIOACTIVE MATERIAL
مواد رادیواکتیو موادی هستند که به‌طور پیوسته و بی‌اختیار پرتو‌های معینی (پرتو‌های یونیزه‌کننده) را منتشر می‌کنند که‌ این پرتوافکنی برای سلامتی انسان و حیوان زنده مضر بوده و همچنین تاثیر نامطلوبی روی برخی از کالا‌ها مانند فیلم‌های خام عکاسی یا فیلم‌های X-RAY می‌گذرد. میزان پرتوافکنی مواد رایدواکتیو را با هیچ یک از حواس 5 گانه انسان نمی‌توان اندازه‌گیری کرد ولی با استفاده از وسال و امکانات خاصی می‌توان آن‌ها را مشخص و اندازه‌گیری نمود. خطرات اصلی مواد رادیواکتیو عبارتند از:
الف) آلودگی: که ناشی از تماس مستقیم با مواد رادیواکتیو است،
ب) تشعشع: که ناشی از قرار گرفتن در معرض اشعه‌‌های آلفا، بتا و گاما، که مواد رادیواکتیو منتشر می‌کنند می‌باشد. بسته‌بندی‌های مواد رادیواکتیو به‌گونه‌ای طراحی و تست می‌شوند که مانع از نشت آن (جلوگیری از آلودگی) شده و میزان تشعشع بیرونی آن‌را به مقادیر مجاز سطح ایمن کاهش می‌دهند.
واحد‌ها ی اندازه گیری: فعالیت (ACTIVITY): فعالیت اساسا یک واحد اندازه‌گیری مقدار مواد رادیواکتیو است و برای تعیین مقدار موادی ممکن است در یک بسته حمل شود به‌کار میرود و با واحد BECQUEREL در گرم بیان می‌شود. ترانسپورت ایندکس (TI): ترانسپورت ایندکس مبنایی را برای حمل‌کنندگان در مورد جداسازی مواد رادیواکتیو از اشخاص، حیوانات، فیلم‌های خام و سایر محمولات رادیواکتیو فراهم می‌نماید. رعایت فاصله و جداسازی، خطر قرار گرفتن مردم و کارکنان حمل و نقل را در معرض تشعشع هنگام نگهداری یا حمل و نقل، محدود خواهد کرد. ترانسپورت ایندکس معمولا در مورد مواد رادیواکتیو گروه 2 و 3 بیان می‌شود و عبارت است از میزان تشعشع اندازه‌گیری‌شده از فاصله ‌یک متری از سطح بسته حاوی مواد رادیواکتیو به در ساعت (ضربدر عدد 100). به عبارت دیگر ترانسپورت ایندکس نشان‌دهنده بالاترین میزان پرتوی است که می‌تواند توسط یک فرد که برای مدت یک ساعت در فاصله‌ی یک متری از سطح بسته‌ی حاوی مواد رادیواکتیو قرار داشته دریافت شود.

کلاس 8: مواد خورنده Corrosive Material-RCM
این مواد در صورت تماس با پوست بدن انسان یا فلز موجب صدمات شدیدی خواهند شد، همچنین بخارات و گاز‌های ناشی از این مواد می‌تواند موجب آزار و یا صدمه دیدن چشم‌ها، گلو، مجاری بینی و... شود.
این مواد همچنین می‌توانند باعث خوردگی سازه‌ی هواپیما و صدمه دیدن سایر بار‌ها شوند. مانند: مایعات و جامدات خورنده، اسید فورمیک، باطری‌ها، ضدعفونی‌کننده‌‌های خورنده، ترکیبات پاک‌کننده، ترکیبات ضد زنگ، اسید‌های مایع، اسید سولفوریک، اسید هیدروکلریک.

کلاس 9: کالا‌های خطرناک متفرقه RMD
موادی که حمل و نقل هوایی آن‌ها خطراتی را در بر دارد که در هیچ یک از کلاس‌های گفته شده‌ی قبلی قرار نداشته باشد. شامل:
 (RMD) کالا‌های خطرناک متفرقه: مانند قایق‌های نجات بادی، وسایل نقلیه‌ی موتوری، صندلی‌های چرخدار الکتریکی.
 (ICE)دی‌اکسید کربن، جامد / یخ خشک: یخ خشک با دمای منهای 79 درجه سانتیگراد به‌دلیل تولید گاز سنگین‌تر از هوا در صورت قرار گرفتن در فضای بسته ممکن است موجب خفگی شود.
 (RSB)دانه‌‌های پلیمری: محصولات نیمه فرآورده برای ساخت مواد پلی‌استری این مواد هنگام حمل و نقل در مقادیر زیاد، تولید گاز‌های قابل اشتعال نموده و خطرناک می‌شوند. حداکثر وزن مجاز در انبار‌های هواپیما که قابلیت دسترسی در طول پرواز را ندارند 100 کیلوگرم است.
 : (MAG)مواد مغناطیسی
 اتومبیل و......

11لیست کالاهای خطرناک
کالا‌های خطرناک به وسیله نام واقعی کالا و شماره‌ی سازمان ملل UN شناسایی می‌شوند. این نام‌ها و شماره‌‌ها بر اساس سیستم طبقه‌بندی سازمان ملل متحد به‌ هر ماده ‌یا کالایی اختصاص داده شده‌اند. در مواردی که‌ هنوز یک شماره UN به ‌یک ماده اختصاص داده نشده است، یک شماره‌ی شناسایی ID با سری 8000 به آن ماده اختصاص داده می‌شود. در فصل چهارم کتاب مقررات کالا‌های خطرناک یاتا فهرست الفبایی کلیه‌ی کالا‌های خطرناک (حتی کالا‌های خطرناکی که حمل آن‌ها با هواپیما ممنوع است) با اطلاعاتی از قبیل، شماره ID/UN، شماره کلاس یا بخش، برچسب‌های مورد نیاز، شرایط بسته‌بندی، حداکثر مقادیر مجاز در هواپیما‌های مسافری یا باری، پیش‌بینی‌های خاص و همچنین کد‌های اقدام در مواقع اضطراری ارائه شده است. عدم وجود یک ماده ‌یا کالا در لیست نباید به عنوان مجاز بودن حمل آن بدون توجه به‌این مقررات تلقی شود. گاهی اوقات، کالا‌هایی برای حمل ارائه می‌شوند که در لیست کالا‌های خطرناک کتاب وجود ندارند. برای پوشش دادن چنین مواردی، تعدادی نام ژنریک در لیست در نظر گرفته شده است، که به گروهی از مواد مربوط می‌شود، مثل: Toxic Liquid،organic،n.o.s.not otherwise specified در چنین مواردی ممکن است نام فنی ماده در پرانتز و بعد از نام واقعی کالا مورد نیاز باشد.
12بسته‌بندی کالای خطرناک
شرایط کلی بسته‌بندی
کالا‌های خطرناک باید در بسته‌بندی‌هایی با کیفیت مناسب قرار داده شوند به‌گونه‌ای که امکان نشت از هیچ بسته‌ای وجود نداشته باشد. آن‌ها باید قابلیت تحمل شرایط طبیعی حمل و نقل هوایی شامل لرزش، تغییرات دما و رطوبت یا فشار را دارا باشند. از نقطه نظر بسته‌بندی، کالا‌های خطرناک، بسته به شدت و درجه‌ی خطری که دارند در یکی از گروه‌‌های بسته‌بندی زیر قرار می‌گیرند:
 Packing Group I – high danger
 Packing Group ii – medium danger
 Packing Group iii – low danger

روش‌های بسته‌بندی
دو روش کلی بسته‌بندی وجود دارد. آن‌ها عبارتند از:
 بسته‌بندی ترکیبی (COMBINATION PACKAGINGS) این نوع بسته‌بندی از یک بسته‌بندی بیرونی Outer Packaging از جنس چوب، فیبر، پلاستیک یا فلز و یک بسته‌بندی درونی Inner Packagings از جنس فلز، پلاستیک، شیشه ‌یا سفال که معمولا در مواد جذب‌کننده قرار داده می‌شوند، تشکیل می‌شود.
 بسته‌بندی انفرادی (SINGEL PACKAGINGS) این نوع بسته‌بندی نیازی به بسته‌بندی بیرونی برای محافظت نداشته و از جنس فولاد، آلومینیوم، پلاستیک یا سایر مواد مجاز ساخته می‌شوند. بشکه مثالی برای این مورد است.

انواع بسته‌بندی
1- UN Specification Packaging این نوع بسته‌بندی‌ها باید برای حصول اطمینان از عدم نشت محتویات آن‌ها در شرایط نرمال حمل، تحت آزمایش‌های طراحی شده برای این منظور قرار بگیرند. مقاومت و شدت بسته‌بندی به درجه‌ی خطر محتویات آن که بر اساس Packing Group بیان می‌شود بستگی دارد. این نوع بسته‌بندی‌ها دارای علامت‌گذاری‌های UN خواهند بود.
2 - Limited Quantity Packaging شرایط بسته‌بندی مقادیر محدود کالا‌های خطرناک مبین این مطلب است که بسیاری از کالا‌های خطرناک در مقادیر اندک دارای خطرات ناچیزی هستند، و لذا آن‌ها را می‌توان در بسته‌بندی‌های مناسب به شکلی کاملا ایمن حمل نمود. این نوع بسته‌بندی‌ها باید همان شرایط ساخت مورد نیاز بسته‌بندی‌های مورد اول را داشته باشند، ولی به جای آزمایش UN، آن‌ها باید قابلیت تحمل آزمایش سقوط از ارتفاع ½ متری (4 فوت) و آزمایش تحمل فشار برای مدت 24 ساعت را به‌گونه‌ای که در بخش 6 کتاب مقررات کالا‌های خطرناک یاتا ذکر شده است را دارا باشند. چنین بسته‌بندی‌هایی باید دارای علامت Limited Quantity یا LTD.QTY باشند، تا نشان داده شود که دارای شرایط لازم در این زمینه ‌هستند. برای کالا‌های خطرناکی که حمل آن‌ها در مقادیر محدود شده مجاز می‌باشد دستورالعمل‌های بسته‌بندی Y مورد استفاده قرار می‌گیرند. توجه: بسته‌بندی‌های مقادیر محدود به علامت‌گذاری مشخصات UN نیاز ندارند.
3- سایر انواع بسته‌بندی دستورالعمل‌های بسته‌بندی خاصی به مشخصات بسته‌بندی UN نیاز ندارند. مثلا، برخی از کالا‌های مصرفی می‌توانند در بسته‌بندی‌های طراحی شده برای خرده‌فروشی حمل شوند، به شرطی که بسته‌بندی آن‌ها مطابق با دستورالعمل بسته‌بندی شماره 910 کتاب باشد. همچنین دستورالعمل‌های بسته‌بندی شماره 805 و 904 را ببینید.
4- Overpacks Overpackبسته‌بندی است که به‌وسیله‌ یک فرستنده برای قرار دادن یک یا تعداد بیشتری بسته و شکل دادن یک بسته‌بندی واحد برای سهولت در هندلینگ و نگهداری مورد استفاده قرار می‌گیرد. کالا‌های خطرناک قرار گرفته در یک Overpack باید طبق مقررات به خوبی بسته‌بندی، علامت‌گذاری، برچسب‌گذاری شده و از وضعیت خوبی برخوردار باشند. این تعریف ظروف مخصوص بارگیری YLD را شامل نمی‌شود.
13 علامت‌گذاری جعبه‌های کالای خطرناک
فرستنده‌ی کالا مسئول علامت‌گذاری بسته‌‌های حاوی کالا‌های خطرناک بر اساس مقررات مربوطه است. دو نوع علامت‌گذاری وجود دارد:
 علامت‌گذاری‌هایی که نشان دهنده‌ی استفاده از یک بسته‌بندی معیین برای یک محموله ‌هستند، شامل:
- نام واقعی کالا و شماره UN
- نام و آدرس کامل گیرنده و فرستنده.
 علامت‌گذاری‌هایی که مشخص کننده طراحی یا مشخصات یک بسته‌بندی هستند نمونه‌ای از یک علامت‌گذاری مشخصات UN

مشخصات بسته‌بندی (UN):
UN: نماد بسته‌بندی سازمان ملل. این نماد بیانگر آن است که‌ این بسته بر اساس مشخصات سازمان ملل طراحی، تولید و آزمایش شده است. =4Gکد نوع بسته‌بندی. 4Gنشان دهنده‌ی یک جعبه فیبری است. =Xکد گروه بسته‌بندی. X می‌تواند برای گروه بسته‌بندی I، II، III استفاده شود. Y می‌تواند برای گروه بسته‌بندی II ، III استفاده شود، و Z را فقط می‌توان برای گروه بسته‌بندی III مورد استفاده قرار داد. 10= بیانگر حداکثر وزن ناخالص مجاز بسته است. =S یعنی این بسته برای حمل جامدات و یا قرار دادن بسته‌بندی درونی INNER در آن استفاده می‌شود. 01= نشان دهنده‌ی سال تولید ظرف می‌باشد. =USA نشان دهنده‌ی کشوری است که ظرف در آن تولید شده است. =T7402 نام یا علامت شناسایی سازنده‌ی ظرف.
14 برچسب‌گذاری جعبه‌های کالای خطرناک
فرستنده‌ی کالا مسئول برچسب‌گذاری بسته‌‌های حاوی کالا‌های خطرناک است. شرکت هواپیمایی تنها مسئول الصاق برچسب‌هایی است که در طول حمل کنده شده و یا غیرقابل تشخیص باشند، می‌باشد.

انواع برچسب‌ها
برچسب‌ها به دو دسته تقسیم می‌شوند:
1- برچسب‌های خطر HAZARD LABELS برچسب‌های خطر به شکل لوزی و با حداقل ابعاد 100 در 100 میلیمتر روی کلیه‌ی بسته‌‌های حاوی کالا‌های خطرناک الصاق می‌شوند. این برچسب‌ها نشان دهنده نوع خطر بسته ‌هستند. اقلامی‌ که دارای خطر فرعی یا جانبی نیز باشند علاوه بر این دارای برچسب یا برچسب‌های خطر ثانویه‌ هم خواهند بود. در برچسب‌های خطر اولیه و ثانویه شماره‌ی کلاس یا بخش مربوطه در گوشه پایینی آن‌ها ذکر می‌شود. توجه: گاهی اوقات به دلیل محدودیت ابعاد بسته ممکن است شرایط فوق قابل اجرا نباشند، اما به‌ هر حال رعایت مورد سوم و چهارم الزامی‌ است.
2- برچسب‌های خدماتی HANDLING LABELS برخی از کالا‌های خطرناک علاوه بر برچسب‌های خطر نیاز به برچسب‌های خدماتی نیز دارند چرا که‌ این قبیل کالا‌ها را می‌ بایستی با روش‌های خاصی بارگیری و حمل نمود. این برچسب‌ها عبارتند از:
3- بر چسب "مواد مغناطیسی MAGNETIZED MATERIAL توضیح: هر نوع ماده‌ای که‌ هنگام بسته‌بندی برای حمل هوایی درای حوزه‌ی مغناطیسی به قدرت 0.159 آمپر بر متر (A/M (0.002 گوس GAUSS و یا بیشتر، از فاصله 2.1 متری از هر نقطه از سطح بسته باشد. این مواد روی جهت‌نما و قطب‌نمای هواپیما اثر می‌ گذارند. مقررات بارگیری در هواپیما: کلیه‌ی بسته‌‌ها با برچسب مواد مغناطیسی را فقط در انبار عقب هواپیما بارگیری نمایید.
4- برچسب "حمل فقط با هواپیمای باری Cargo Aircraft Only (CAO) توضیح: بسته‌‌هایی که روی آن‌ها برچسب DANGER (CARGO AIRCRAFT ONLY) با رنگ نارنجی وجود دارد را نباید در هواپیمای مسافری بارگیری کرد.
5- برچسب "تعیین جهت بسته PACKAGE ORIENTATION به استثناء مایعات قابل اشتعال حاوی کمتر از 120 میلی‌لیتر در هر واحد، مواد مسری کمتر از 50 میلی‌لیتر در هر واحد و یا مواد رادیواکتیو، این برچسب می‌بایستی برای هر بسته‌ای که حاوی کالای خطرناک مایع باشد استفاده شود. این برچسب همچنین برای حیوان زنده و برخی کالا‌های دیگر نیز استفاده می‌شود.
6- برچسب "مایعات سرما زا CRYOGENIC LIQUID این برچسب باید علاوه بر برچسب خطر بخش 2.2 روی بسته‌‌های حاوی مایعات سرمازا الصاق شود. این برچسب گویای این نکته است که احتمال نشت گاز از منافذ خروجی وجود دارد. همچنین به دلیل سرمای فوق‌العاده زیاد این مواد آن‌ها را باید از حیوان زنده و تخم مرغ نطفه‌دار دور نگه داشت.
7- برچسب "دور از حرارت نگهداری شود Keep Away from Heat این برچسب باید علاوه بر برچسب‌های خطر روی کلیه‌ی بسته‌‌های حاوی جامدات قابل اشتعال بخش 4.1 و پروکساید‌های آلی بخش 5.2 الصاق شوند. چنین بسته‌‌هایی باید دور از اشعه مستقیم خورشید و در مکانی خنک و با تهویه مناسب نگهداری شوند.
8- برچسب "مواد رادیواکتیو در مقادیر مستثنی‌شده Excepted packages of Radioactive این برچسب باید به کلیه‌ی بسته‌‌های حاوی مواد رادیواکتیو در مقادیر مستثنی‌شده (اندک) الصاق شود.
9- برچسب "کالا‌های خطرناک در مقادیر مستثنی‌شده Excepted packages of Radioactive این برچسب باید به کلیه‌ی بسته‌‌های حاوی کالای خطر ناک در مقادیر مستثنی‌شده (اندک) الصاق شود. مثالی از برچسب‌گذاری و علامت‌گذاری بسته‌‌ها

توجه: علامت‌گذاری‌ها و برچسب‌ها الزاما نباید همه در یک طرف بسته باشند. اما به‌ هر حال شرایط زیر باید رعایت شوند:
 برچسب‌ها در صورت کافی بودن ابعاد بسته باید در همان سمت و نزدیک نام واقعی کالا الصاق شوند.
 برچسب‌ها باید در کنار آدرس فرستنده ‌یا گیرنده الصاق شوند.
 برچسب‌های خطر ثانویه، در صورت لزوم، باید در کنار برچسب‌های خطر اولیه الصاق شوند.
 زمانی که‌ یک برچسب (Cargo Aircraft Only) مورد نیاز است، این برچسب باید در کنار برچسب‌های خطر الصاق شود.
 زمانی که برچسب "این سو به بالا " مورد نیاز است، حداقل دو عدد از این برچسب‌ها باید استفاده شود. برچسب‌ها باید در دو طرف مخالف و به شکلی که فلش آن نشان دهنده‌ی جهت صحیح باشد الصاق شوند.
 زمانی که وزن خالص و یا وزن ناخالص کالا‌های خطرناک باید روی بسته ذکر شود، این وزن باید در کنار نام واقعی کالا ثبت شود.
توجه: گاهی اوقات به دلیل ابعاد بسته‌‌ها ممکن است برخی از شرایط فوق رعایت نشوند. علامت‌گذاری‌های مشخصات UN مستقلا به وسیله شرکت سازنده و یا تست‌کننده ثبت می‌شوند و ممکن است در سمت‌های مختلف ظاهر شوند.
15جدول تگ‌ها و فرم‌ها و فیلم‌های آموزشی کالای خطرناک
جهت استحضار صادرکنندگان محترم، کلاس‌های کالا‌های خطرناک به همراه برچسب قابل دانلود (با کیفیت چاپ) به شرح جدول زیر می‌باشد:
توضیح کلاس
دانلود
مواد منفجره 1
دانلود
باروت 1-1
دانلود
ترکیبات نیتراتی 1-2
دانلود
ترکیبات نیتروژنی 1-3
دانلود
ترکیبات کلرور‌ها 1-4
دانلود
سوزاننده‌‌ها 1-5
دانلود
مهمات 1-6
دانلود
گاز‌های قابل اشتعال 2
دانلود
گاز‌های سمی‌ 2
دانلود
گاز‌های غیرقابل اشتعال و غیرسمی‌ 2
دانلود
مایعات قابل اشتعال 3
دانلود
جامدات خطرناک 4
دانلود
خود احتراق 4
دانلود
خطرناک در هنگام رطوبت 4
دانلود
مواد اکسیدکننده 5-1
دانلود
پروکسید‌های آلی 5-2
دانلود
مواد سمی‌ 6
دانلود
مواد عفونی 6
دانلود
مواد رادیواکتیویته 1 7
دانلود
مواد رادیواکتیویته 2 7
دانلود
مواد رادیواکتیویته 3 7
دانلود
مواد رادیواکتیویته 7
دانلود
مواد خورنده 8
دانلود
کالا‌های خطرناک غیره 9
دانلود
16جدول سایر تگ‌ها و فرم اظهارنامه‌ی کالای خطرناک
دیگر برچسب‌های مربوط به کالا‌های خطرناک و همچنین فرم اظهارنامه‌ی فرستنده‌ی کالای خطرناک برای دانلود با کیفیت چاپ در جدول زیر موجود می‌باشد:
نام برچسب
دانلود
یخ خشک 1
دانلود
یخ خشک 2
دانلود
حمل فقط با هواپیمای باری
دانلود
مایع (Cryogenic Liquid)
دانلود
نگهداری دور از حرارت
دانلود
محدودیت تعداد
دانلود
باتری لیتیوم
دانلود
ماده‌ی مغناطیسی
دانلود
از این طرف بلند شود
دانلود
فرم اظهارنامه‌ی کالای خطرناک
دانلود
0 0 رای ها
امتیازدهی به اطلاعات این صفحه
اشتراک در
اطلاع از

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x